0. trimester

Vi vil gerne byde hjerteligt velkommen til et nyt og meget vigtigt trimester – nemlig det 0. trimester. Det er dét trimester, der ligger forud for graviditeten. Det dækker over hele perioden, fra I begynder at have tanker om, at I gerne vil skabe en familieforøgelse, til en graviditet opnås.

Hvorfor har vi brug for et 0. trimester?
Der er brug for at tale meget mere om graviditetsforberedelse. Der er rigtig meget fokus på, at man skal forberede sig fysisk og mentalt i graviditeten op til fødslen, men ikke mange snakker om at forberede sig fysisk og mentalt på at blive gravid. Måske fordi det tænkes som en selvfølge, at en graviditet opstår, når p-pillerne droppes, og man begynder at have ubeskyttet sex. Så let kan det være for nogen, men ikke for alle.

Over 15% af alle par, der ønsker børn, oplever nedsat fertilitet – altså manglende held med at opnå graviditet efter min. at have forsøgt i 12 måneder (1).

Hvis vi kender mere til fertilitet og er bedre til at forstå vores egen krop, mærke efter og tage hensyn til os selv, så har vi bedre mulighed for at forholde os fornuftigt til planen om at skabe familie. Vi tror på, at det også kan afspejle sig i forventninger til egen krop ift. at skulle blive gravid og være gravid og dermed fjerne lidt af al den stress, som det tit er forbundet med.

Hvad skal du bruge dit 0. trimester på?
Essensen i 0. trimester er “forberedelse”. Opsøg viden og analysér din egen krop, din cyklus og din hverdag. Er der noget, som kan være sundt for dig at at ændre på, også i relation til en kommende graviditet?
Patienthåndbogen lister gode og generelle råd, som kan være værd at forholde sig til, hvis du planlægger at blive gravid.

Følgende synes vi, at du skal tænke ind i dit 0. trimester:

Sæt dig grundigt ind i din cyklus og reagér på eventuelle forstyrrelser
Derfor skal du i god tid stoppe med hormonprævention, da du ellers ingen ægløsning eller naturlig cyklus har at analysere på. Stop med p-pillerne eller anden hormonel prævention et par måneder før, I har planer om aktivt at starte jeres forsøg på at opnå graviditet. I kan beskytte jer på anden vis i perioden.

Helt konkret skal du analysere din cykluslængde, din blødningslængde, hvordan selve blødningen er, hvilke tegn du oplever på ægløsning samt dine eventuelle smerter forbundet med din cyklus eller dit underliv.

En gennemsnitlig cykluslængde er 28 dage, men det kan variere fra kvinde til kvinde. Din cyklus skal gerne være så regelmæssig, at den kun afviger med et par dage hver måned. Cyklusdag 1 er din første blødningsdag, og ca. 14 dage FØR starten på din næste menstruation ligger din ægløsning. Ægløsning vil altså være på cyklusdag 14, hvis din cyklus er 28 dage og på cyklusdag 21, hvis din cyklus er 35 dage (2).

Det er ikke normalt eller naturligt at have smerter relateret til cyklus. Så hvis du oplever menstruations- eller ægløsningssmerter, er det ikke bare noget, du skal acceptere. Smerterne kan indikere, at forholdene omkring dine reproduktive organer ikke er optimale, og at organfunktionen er påvirket. Læs vores artikel omkring menstruationssmerter og bliv klogere på, hvordan du kan bekæmpe dem.
Din blødning skal være frisk og rød. Oplever du fx en klumpet eller mørk menstruation, eller bløder du overvejende i portioner, er det noget du skal reagere på.

Hvis du oplever at have cyklussmerter, uregelmæssigheder og forstyrrelser mht. din cyklus og blødning, så er det sund fornuft, at du reagerer på det. Vi kan hjælpe dig til at forstå og handle på din cyklus. Fysioterapeutisk behandling, Mojzisova-øvelser og træningsvejledning kan hjælpe dig til at bedre forholdene i dit underliv. Især hvis du har en historie med tidligere underlivsinfektion, operation i underlivet, et traume i bækkenet, fordøjelsesproblemer, lændegener, er ramt af endometriose eller har andre kropslige problemer. Så kan du have behov for at få løsnet strukturer i dit bækken og dit underliv, så der er god mobilitet og funktion af dine reproduktive organer. En fysioterapeutisk indsats vil være relevant især for dig, hvis du oplever udfordringer med at blive gravid, eller hvis du gerne vil gøre, hvad du kan, for at forebygge fertilitetsproblemer.

Vær bevidst om, hvordan man rent faktisk bliver gravid
Det lyder banalt, men for nogen kommer det rent faktisk som en overraskelse, at det ikke bare handler om at have ubeskyttet sex. Man har størst sandsynlighed for at blive gravid ved sex i dagene omkring sin ægløsning. Vinduet for at opnå en graviditet er i realiteten smalt, da ægget skal befrugtes indenfor 12-24 timer efter ægløsning. Heldigvis kan gode og sunde sædceller leve i æggelederne i op til 3 dage. Generelt anbefales det, at man har sex 2-3 gange ugentligt og dagligt omkring ægløsningstidspunktet, når man gerne vil opnå graviditet (2).

Hav realistiske forventninger
Et 0. trimester er individuelt, og ingen ved hvor lang tid, det varer – det kan være en udfordring og usikkerhed i sig selv. Men hvor stor er chancen egentlig for at blive gravid i hver cyklus, hvis man forsøger naturligt ud fra anbefalingerne?

Grafen er fra rapporten “Forebyggelse af nedsat Frugtbarhed”, og den illustrerer sandsynligheden for at opnå en naturlig graviditet pr. cyklus afhængig af alder. Sandsynligheden hænger naturligvis også sammen med en lang række andre faktorer hos både dig og din partner, herunder sædkvaliteten.

Er du 20 år, så er din chance for at blive gravid 34% i hver cyklus. Er du 30 år, så har du ca. 17% chance, og er du 35 år, så er chancerne 12% pr. cyklus. Brug disse tal til at indstille dine forventninger. Det er vilkår, ikke noget der skal skræmme dig. Men det er igen vigtig information, der kan give jer en idé om, hvor længe I kan forvente at skulle forsøge, før testen er positiv. Her vil vi også mene, at jo bedre forberedt du/I er, jo større chance i hver cyklus.
I hvert fald ser det ud til, at hvis du kan passe på dit psykiske velbefindende og være obs. på ikke at udsætte dig selv for unødig stress, så passer du også på din fertilitet. Med forberedelse følger kontrol og tryghed, og det tror vi kan minimere stress i forbindelse med at skulle opnå graviditet. Forskning viser, at der er sammenhæng mellem nedsat psykisk velbefindende, eks. øget stress, og længere tids forsøg på at opnå naturlig graviditet samt øget risiko for infertilitet (2).

Skru ned for tempoet og lyt til din krop
Stresser du dig selv unødigt meget i din dagligdag med alt for mange gøremål, aftaler og ting du synes, du bør gøre? Hvis du har meget at se til i dit liv og i din hverdag, så skru lidt ned for tempoet. Det bliver alligevel nødvendigt, når du bliver gravid, og i den grad nødvendigt, når du får en baby.

Når du er stresset aktiveres det sympatiske nervesystem, vi kalder det kamp-flugt systemet. Når det sker, vil der være ekstra blodtilførsel til dine muskler, lunger og dit hjerte, og det vil ske på bekostning af blodtilførsel til organerne i bughulen. Hvis du er stresset igennem længere tid, kan det altså påvirke organernes funktion, hvilket bl.a. kan betyde forstoppelse og ubalance i cyklus. Vedvarende høje stresshormoner forhøjer både dit blodsukker og dit insulinniveau og skaber ubalance i søvn-, stofskifte- og kønshormoner. Som skaber ubalance i din cyklus.

Prioritér din søvn. At sove er nemlig noget af det bedste du kan gøre for dine kønshormoner. Så husk på det, især hvis du er en natteravn, sover dårligt eller har natarbejde. Forstyrrelser i din døgnrytme kan nemlig også forstyrre din cyklus.

Et rigtig godt middel mod stress er at stimulere din krop til at udskille mere af kærlighedshormonet oxytocin. Det hæmmer nemlig frigørelsen af stresshormonet kortisol. Oxytocin frigives ved stimuli og udskilles primært ved berøring. Derfor er sex, massage, lange og favnende kram gode måder at frigøre det på.

Træn fertilitetsbevidst og se på din vægt
Sundhedsstyrelsen anbefaler dig 30 min. fysisk aktivitet dagligt, også når du forsøger på eller forbereder dig på en graviditet. Fysisk aktivitet omfatter et bredt spektrum lige fra hverdagsaktiviteter til sport og motion. Ud fra dansk forskning har din kropsvægt betydning for anbefalingerne til din træningsintensitet, hvis du har graviditetsønske (2).

Som normalvægtig anbefales du at træne med moderat til høj intensitet. Hård fysisk aktivitet kan nedsætte din fertilitet, så skru enten ned for træningstid eller intensitet, hvis du dyrker fysisk aktivitet mange timer i ugen og/eller med høj intensitet. Særligt, hvis du har blødningsforstyrrelser eller er undervægtig (BMI < 18,5). Hvis du er undervægtig og har helt manglende menstruationscyklus, så kan vægtøgning medvirke til at genvinde normal cyklus, dermed ægløsning og sandsynlighed for at blive gravid. Hård fysisk aktivitet anbefales derimod til dig, der er overvægtig (BMI ≥ 25) eller svært overvægtig (BMI ≥ 30) med henblik på vægttab (2). Har du PCOS, så har vi helt specifikke anbefalinger til dig ift. din træning og optimering af din fertilitet.

Hvad med løb? Nedsætter det chancerne for at blive gravid? Det mener vi ikke, men vi anbefaler nogle forbehold. Løb kan, ligesom ridning og andre idrætsgrene med gentagne hop, være en monoton belastning for dit underliv. Livmoderen er ophængt af flere ledbånd, som sikrer dens position i bækkenet. Derfor kan du med fordel skåne dit underliv lige op til og i starten af din menstruation, hvor livmoderen er størst og tungest, ved at undgå eks. løbeture lige i den periode af din cyklus. Særligt hvis du ved eller har symptomer på, at du har en bagoverbøjet livmoder, som i forvejen er udfordret i position og ophæng, vil vi anbefale, at du lytter til de her forbehold. Intervalløb og løb til max udtrætning aktiverer dit sympatiske nervesystem, så din krop tror, du er på flugt, og derfor kan du undgå det i perioden omkring din ægløsning, hvor du er mest sensitiv for stress.

Til alle kvinder anbefaler vi at stifte bekendtskab med Mojzisova-øvelserne. Denne træning indgår altid som en vigtig del af indsatsen i vores fertilitetsforløb i klinikken, da de har til hensigt at fremme sunde forhold i underlivet og virke afstressende på kroppen. Øvelserne åbner op for, at du kan skabe en god kontakt til dit underliv. Mojzisova-øvelserne er helt oplagte redskaber at arbejde med gennem dit 0. trimester, og vi anbefaler også at fortsætte med øvelserne gennem 1. trimester for at støtte den tidlige graviditet. Forskning i Mojzisova-terapiens effekt viser, at de kan op til 4-doble dine chancer for naturlig graviditet.

Hjælp til 0. trimester
Vi kan hjælpe dig til at analysere på og forstå din cyklus, og sætte delmål ud fra dine symptomer og udfordringer og hjælpe dig til, hvordan du opnår dem. Fertilitet kan for mange virke meget diffust, og det er svært at vurdere, hvordan ens egen fertilitet har det – en graviditetstest er jo enten positiv eller negativ og kan ikke gradbøjes.

Har du PCOS, endometriose, smerter ved fx. menstruation, ægløsning eller samleje, en uregelmæssig cyklus eller blødning, spændinger eller arvæv i mave og underliv, eller helt andre faktorer, som du mistænker giver dig udfordringer, så kontakt os for specifik vejledning og behandling.

0. trimester i medicinsk fertilitetsbehandling
Nogle par skal i deres 0. trimester gennem medicinsk behandling. Det kan være en hård process både fysisk og psykisk. Hormonbehandling er en belastning for kroppen, da den skal yde mere end normalt. Derfor skal du gøre, hvad du kan, for at hjælpe din krop til bedst muligt at reagere på stimuleringen, minimere bivirkninger og højne chancen for succes.

Hvis den nedsatte fertilitet skyldes noget mekanisk, kan det betyde, at det bliver sværere at behandle problemet udelukkende med hormoner. Her kan fysioterapi være et vigtigt supplement i behandlingen. Vi ved fra forskning, at afspændende massage op til ægoplægning signifikant øger succesraten ved IVF-behandling.

Det er desuden meget naturligt, at man kan have behov for at gøre noget selv, når man er i medicinsk fertilitetsbehandling. Når en graviditet pludselig bliver et projekt hos lægen, så er det ikke unaturligt, at man mister ejerskab over situationen. Her er Mojzisova-øvelserne igen en rigtig god løsning, da de giver dig mulighed for at arbejde med din krop både op til, under og efter et forsøg.

___
Kilder:

(1) Patienthåndbogen. Til dig, der planlægger at blive gravid  [Internet]. 2018. Available from: https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/graviditet/gode-raad/til-dig-der-planlaegger-at-blive-gravid/

(2) Vidensråd for forebyggelse. Forebyggelse af nedsat frugtbarhed [Internet]. 2016. Available from: http://www.vidensraad.dk/sites/default/files/vidensraad_nedsatfrugtbarhed_digital_update-1.pdf