Arvævsbehandling

Arvæv i mave- og bækkenregionen efter en operation eller betændelsestilstand skaber sammenvoksninger mellem organerne, nedsætter den frie bevægelighed og giver smerter. Derfor er det vigtigt at få det behandlet.

Alle vores organer er afhængige af fri bevægelighed, for at fungerer optimalt. De fleste af vores organer i bughulen (inklusiv de kvindelige reproduktive organer) er beklædt med en bughinde, der lader organerne glide frit og samtidig holder dem på rette pladser. Efter en operation reagerer kroppens egen heelingsmekanisme, og danner arvæv der skaber sammenvoksninger. Næsten alle patienter får disse sammenvoksninger, men ikke alle oplever symptomer derpå.

Arvævsdannelsen starter allerede få dage efter operationen, men symptomerne kan godt være måneder eller år om at opstå. De hyppigste symptomer er smerter, stramhedsfølelse samt nedsat muskelstyrke og bevægelighed. Mere mere alvorlige bivirkninger kan være nedsat organfunktion og komplikationer ved operationer senere i livet.

Fordi arvævet skrumper under helingen besværliggør den bevægeligheden af og blod- og nerveforsyningen til organerne. Reperationscellerne som danner arvævet skelner heller ikke mellem de forskellige organer, og derfor er det ikke unormalt at organerne bindes sammen. Derfor kan man sagtens opleve symptomer og smerter langt fra operationsarret i huden.
Det findes ingen medicinsk behandling, og kirurgisk fjernelse vil blot øge risikoen for endnu flere sammenvoksninger.

Vi behandler alle typer af arvæv med manuel behandling, hvor arvævet sættes på stræk og ”ødelægges”, og derved genskabes bevægeligheden og smerterne fjernes. Vi bruger laserterapi for at øge helingen og dæmpe inflammation. Derudover vil du blive instrueret i hjemmebehandling af arret og øvelser med fokus på at bibeholde den nyopståede bevægelighed.

Vi kan allerede starte behandling af arvæv 6 uger efter operationen (der må ikke være åbent sår), men et ar bliver aldrig for gammelt at få behandlet.