Endometriose

Nina og hendes mand Allan havde forsøgt at opnå en graviditet i 3,5 år. Årsagen til deres udfordringer var, at Allans sædkvalitet var meget nedsat, og at Nina lider af endometriose i svær grad. Derfor havde de længere været i medicinsk fertilitetsbehandling, og havde allerede haft flere ægudtagninger og fire oplægninger. Alle med negativt resultat.

Ninas endometriose er meget udbredt, og hun er ramt på både tarmsystem, de reproduktive organer og blæren. Derfor er hendes symptomer på sygdommen også forbundet med funktionen af både tarme, livmoder, æggestokke og blære. Hun har været plaget af sin endometriose helt siden hun var 12-13 år, og hun blev som 18-årig opereret første gang, hvor kirurgerne fjernede endometriosevæv, for at lindre hendes symptomer. Siden dengang og helt frem til de begyndte at arbejde på en graviditet, tog hun kontinuerligt p-piller, for at holde symptomerne nede. Desuden blev hun de sidste år yderligere behandlet med en hormonspiral ved siden af p-pillerne.
Hun er i alt blevet opereret fire gange i området omkring mave og underliv, hvor hun har fået fjernet cyster, blindtarmen og et stykke af tyktarmen, og har i perioder været på depot-morfin, for at holde smerterne ud.

Da Nina startede i behandling hos os, var hun fortsat meget plaget af sin endometriose, og havde en masse symptomer på, at arbejdsforholdene omkring livmoderen var udfordret. Hun oplevede store smerter i forbindelse med sin menstruation, der allerede kom en uges tid før hun havde sin første blødningsdag. Når menstruationen gik i gang, intensiveredes de konstante smerter, og gav hende en borende og jagende fornemmelse i underlivet helt frem til 3.-4. blødningsdag.
Hendes blødningsmønster viser også tegn på nedsat funktion af livmoderen; blødningen var sparsom, mørk og klumpet, og kom lidt i portioner. Desuden oplevede hun rigtig mange smerter fra blæren, både når den var helt fyldt og når hun skulle tisse. Disse smerter blev værre under hendes menstruation, når endometriosen var aktiv.

Nina kom i behandling hos Anne Sofie. Hun var i klinikken i alt syv gange over en periode på omkring tre måneder. Behandlingen bestod primært af manuel behandling, hvor fokus var at løsne arvævet fra både de fire operationer og sammenvoksningerne fra endometriosen, samt at få udspændt de spændte strukturer omkring hendes livmoder, tarme og blære. Vi skulle bedre bevægeligheden og cirkulationen i hendes bækken, så livmoderen havde bedre forudsætning for at blive gravid ved en ægoplægning. Ud fra hendes symptombillede med voldsomme smerter og påvirket fordøjelse og blærefunktion, var der en masse der indikerede, at livmoderen var alt for udfordret i sin bevægelighed. Desuden fik hun behandling med laserterapi, og hun blev instrueret i en masse fertilitetsfremmende øvelser, med fokus på afspænding og cirkulation. Kombineret med det yoga hun dyrkede flere gange i ugen, skulle det gerne holde den forbedrede bevægelighed ved lige mellem behandlingerne i klinikken.

Målet med behandlingen var selvfølgelig overordnet, at hun skulle være gravid. Men delmålene vi satte ved første konsultation, havde fokus på at få nedsat hendes smerter, bedret hendes blødning og blærefunktion.

Allerede ved første blødning efter opstart i behandlingen her, oplevede Nina de første gode ændringer; Hun blev nemlig for første gang i sit liv overrasket af en menstruation. Normalt havde hun smerter i underlivet i en hel uge op til blødningen, men denne gang var den kommet uden varsel på vej hjem fra yoga – aldrig før har det været så positivt at bløde igennem. Hun oplevede stadig smerter ved blødningen, men på en anden måde; før var menstruationssmerterne konstante, og nu kom smerterne mere i perioder.
Herefter så vi lige så stille flere og flere gode tegn på at hendes krop adapterede den nye bevægelighed i bækkenet, og både hendes blærefunktion og alle smerterne bedres langsomt i takt med at hun var i behandling.

Undervejs i forløbet her i klinikken havde de to forsøg med ægoplægning; først en oplægning i stimuleret cyklus, hvor Nina ikke blev gravid. Cyklussen efter havde de en oplægning i naturlig cyklus. Her blev hun lykkeligvis for første gang nogensinde gravid, og Nina og Allan venter sig nu en lille pige med termin denne vinter.

Du kan læse mere om endometriose og vores behandlingsteknikker af det her.