Kejsersnit og cyklussmerter

Emilie på 28 år kontaktede os, fordi hun oplevede voldsomme cyklussmerter, særligt i perioden omkring ægløsningen. Smerterne var konstante, ofte af en hel uges varighed, og udover i maven oplevede hun ofte at få meget ondt i sit underliv. For halvandet år siden fødte hun sin søn ved et akut kejsersnit, og hun havde selv fået en mistanke om, at hendes arvæv måske kunne spille en rolle ift. smerterne.
Emile modtog fem behandlinger hos mig i løbet af to måneder, og imellem behandlingerne arbejde hun selv med udspænding af arret samt en håndfuld hjemmeøvelser med fokus på afspænding af bækkenbunden.
Her kan hendes oplevelse af forløbet læses:

“Jeg har i flere år døjet med smerter og gener ved ægløsning. Efter min graviditet blev de pludselig værre og værre for hver måned, og til sidst var det så slemt, at jeg i 5 dage i streg havde stikkende og murende smerter, i skiftevis højre og venstre side af maven, smerter omme i lænden, ballerne og ofte med stråling ned i benene. Det var så slemt, at jeg lå på sofaen om aftenen og tudede på grund af det. Derudover havde jeg også et andet cyklusrelateret problem, nemlig at både ved menstruation og ægløsning kunne jeg få rigtig ondt i min bund omkring endetarmen. Nogle gange så slemt, at det gjorde ondt at sætte mig ned. Disse smerter havde jeg oplevet i fuld flor under min søns fødsel, hvor hver ve føltes som om min endetarm var ved at blive revet fra hinanden. Efter 40 timers fødsel, fik jeg et akut kejsersnit, og jeg tror selv, at mine smerter var en stor årsag til, at jeg ikke kunne føde ham naturligt. 

I desperation googlede jeg en aften (for 7. gang) min symptomer og fandt et indlæg fra fertilitetsfysio.dk om en ung pige, som også havde ægløsningssmerter, og som havde fundet ud af, at hendes smerter faktisk stammede fra indvendigt arvæv efter en blindtarmsoperation for flere år siden. Jeg skrev med det samme for at høre, om det mon kunne være det samme, der var årsagen til mine kraftige ægløsningssmerter – jeg havde jo et ar fra kejsersnit.

Jeg fik hurtigt en tid hos Anne Sofie, hvor hun undersøgte mig og konstaterede, at der var en smule nedbundet arvæv ved mit kejsersnit, men at det faktisk ikke var det, som var mit ”hovedproblem” ved mine cyklussmerter. Mit største problem var en overspændt bækkenbund, som vi i stedet skulle have fokus på i behandlingen. Spændingen var højest sandsynligt blevet forværret af arvævet fra kejsersnittet, og det var derfor, det var blevet så meget værre efter fødslen.
Jeg fik en masse forskellige (afspændings)øvelser, som jeg skal lave 2-3 gange om ugen, og allerede her et par måneder efter min første konsultation går det meget bedre. Ved sidste ægløsning følte jeg lidt murren i et par dage, men ingen stikkende smerter, ingen smerter bagtil og ingen tuderi på sofaen!

Jeg er meget glad for, at jeg fandt det indlæg og tog kontakt. Jeg har tit følt mig meget alene og overhørt omkring mine smerter, også hos fagpersonale, så derfor var det en så stor lettelse at komme hos Anne Sofie. Det har været skønt at kunne komme med et så intimt og personligt problem, og blive mødt med så meget forståelse, grundighed og professionalisme. Anne Sofie har været meget nem at snakke med og har være rigtig god til at forklare mig, i hverdagssprog, hvad der foregår inde i min krop. Alt i alt har jeg fået rigtig god hjælp til at kunne hjælpe mig selv med mine smerter i fremtiden.”