Arvæv og ægløsningssmerter

Jeg blev i efteråret kontaktet af Trine på 24 år, som oplevede voldsomme smerter i forbindelse med sin ægløsning. Trine var stoppet på p-piller et par måneder forinden, efter at have taget dem nonstop, siden hun var 15 år. Stoppet med p-piller var ikke grundet et ønske om at blive gravid, men fordi hun trængte til en hormonfri periode. Smerterne oplevede hun kun i forbindelse med ægløsning fra højre æggestok. I samme side fik hun som 8-årig fjernet sin blindtarm og derfor har et arvæv.

Det var tydligt ved første behandling at arvævet, helt ud til det yderste hudlag, var meget nedbundet. Ved undersøgelse af arvævet oplevede Trine store smerter, både ved direkte berøring af arret, men også smerter i det omkringliggende område. Arvævet havde bredt sig, og derfor oplevede hun smerter langt fra den del af arvævet, som var synligt i huden. Foruden smerterne var hun også påvirket af arret, fordi hun syntes det var grimt og fik hende til at se tyk ud. Hun havde aldrig set arret som en del af sin krop og rørte derfor ikke selv ved det. Hendes fordøjelse var også påvirket, og der kunne gå dage imellem, at hun var på toilettet.
Hos mig har Trine fået behandlet sit ar manuelt og med laser, i alt fire gange fordelt over ca. 2,5 måned. Imellem behandlingerne skulle hun selv lave hjemmebehandling, hvor hun skulle udspænde arvævet med teknikker, hun blev grundigt instrueret i, samt bruge afspændingsøvelser.

Billedet af Trine er delt med tilladelse

”Da jeg stoppede på p-piller og hurtigt fik regelmæssig cyklus, oplevede jeg ved hver anden ægløsning en stor smerte i hele højre side af maven. Smerterne kunne vare mellem 2-4 dage og veksle mellem voldsomme jag dybt inde i maven, til et murende ubehag, der strakte sig op til under højre lunge. Kun ved at ligge stille på sofaen med en varmepude, dopet på smertestillende, kunne jeg komme igennem min ægløsning.

Jeg tog derfor kontakt til Fertilitetsfysio for at høre, om de kunne hjælpe mig med mine smerter. Jeg fik ret hurtigt en tid hos Anne Sofie, hvor vi gennemgik mine smerter, og arret blev undersøgt og behandlet. Det var smertefuld og meget ubehagelig, både fordi det var mærkeligt og meget grænseoverskridende, at en anden rørte mit ar, men mest fordi behandlingen var så dybt i maven. De første dage efter var jeg øm i arret og maven som bare pokker, hvilket Anne Sofie havde forberedt mig på.. Jeg var ved behandlingen blevet instrueret i simple øvelser, som jeg kunne lave derhjemme for at sætte arret på stræk. Jeg må indrømme, at de øvelser ikke blev til alverden, da det for mig slet ikke var naturligt eller rart, at røre ved mit ar. Men åndedræt- og afspændingsøvelserne blev jeg ret hurtig glad for at lave.

Ved hver behandling kunne jeg meget tydeligt mærke en fremgang, da smerterne aftog fra gang til gang. Jeg har netop haft min første ægløsning fra højre æggestok siden behandlingsstart, og denne gang har der kun været milde smerter i et døgns tid. Udover arvævs-øvelser fik jeg også en god afspændingsøvelse, hvor jeg ved smerter kunne lægge mig i bedestilling og tage dybe vejrtrækninger. Øvelsen har ved denne ægløsning været min eneste form for smertestillende.

Jeg er utrolig glad for min beslutning om at kontakte FertilitetsFysio med mine smerter, og jeg vil klart anbefale at man kontakter dem med sine problemer, også selvom man ikke står med et akut ønske om at blive gravid.
Jeg var utrolig glad for at komme hos Anne Sofie, hun er både meget sød, forstående og imødekommende, rigtig dygtig til sit arbejde og god til at forklare hvad hun gør, så man føler sig fuldstændig tryg hele vejen igennem.
Efter kun fire behandlinger hos hende, har det reduceret mit arvæv i så stor en grad, at det ikke kun har hjulpet på smerterne ved ægløsning, men også har gjort min fordøjelse mere optimal og regelmæssig, samt givet mig følelsen af at være mindre oppustet. Jeg synes også selv, jeg ser mindre tyk ud, men det er måske bare indbildning 😉
Selvom min behandling ikke var koblet sammen med et ønske om at blive gravid, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, at min fertilitet højst sandsynlig også er blevet forbedret, og derfor er jeg ikke bekymret for det, når vi om et års tid vil begynde på det projekt. Mange tak for hjælpen.”