Mojzisova-metoden

Ludmila Mojzisova (1932-1992) var en kompetent tjekkisk fysioterapeut. Hun arbejdede på de gynækologiske afdelinger på hospitalerne i Prag og Brno i Tjekkoslovakiet. Hun udviklede i 1970’erne Mojzisova-metoden, som med en naturlig og sundhedsfremmende tilgang behandler fertilitetsproblemer med manuel behandling og daglig udførsel af hjemmeøvelser.
Metoden  har været anvendt i flere årtier i Tjekkiet, og siden år 1991, året før Mojzisova døde, og frem til i dag er den blevet anbefalet som førstevalg til behandling af kvindelig infertilitet af det tjekkiske sundhedsministerium.

Det var daglige hjemmeøvelser og bevidsthed omkring holdning og ergonomi, som var det primære i Mojzisova’s fertilitetsbehandling. Mojzisova havde størst succes med at behandle kvinder med tendens til hyppige aborter og tidligere traumer eller operationer i bækkenregionen.
Effekten af Mojzisova-metoden har ved forskning vist at kunne næsten firedoble visse infertile kvinders chancer for naturlig graviditet.

I dag bruges Mojzisova-metoden i en modificeret form, som er tilpasset til nutidens kvinder. På Mojzisovas tid anbefalede man at kvinderne udførte de fertilitetsfremmende øvelser to gange dagligt, men det ved vi godt, er et umuligt krav i en moderne dansk kvindes liv.

Vi har grund til at formode, at det også kan være en fordel at arbejde med Mojzisova’s øvelser som forberedelse til et IUI- eller IVF forsøg. Især for kvinder, der har smerter eller muskulære spændinger i lænde- eller bækkenregionen. Det er sandsynligt, at den øgede blodcirkulation og organernes forbedrede bevægefrihed vil hæve succesraten for den medicinske fertilitetsbehandling og dermed nedbringe antallet af nødvendige forsøg.

Mojzisova’s øvelser danner grundlag for den øvelsesterapi, som vi tilbyder. Læs mere om øvelsernes formål og effekt her, hvor du også kan se, hvor i landet der tilbydes Mojzisova-træning.