Psoas- og fertilitetsproblemer

En 31-årig kvinde henvender sig til os med et brændende ønske om at blive gravid. Hende og hendes mand har forsøgt naturligt i over 1,5 år. Hun har været gravid en enkelt gang i denne periode, men oplevede desværre at abortere spontant lige kort tid før 12 ugers scanningen.
Hun kom til os, og fortalte om mange gener i højre lyske, som har plaget hende helt siden år 2010. I mange år har hun været i behandling hos forskellige fagfolk, og hun har været flittig med øvelser og genoptræning, men det er aldrig lykkedes hende, at komme helt af med generne. Hun har desuden haft gentagne blærebetændelser og nyrebækkenbetændelse i perioden fra 2012-2015.

Vi har hver to psoas-muskler, som sidder på hver sin side af vores lænderyg. De har sit udspring fra den nederste brysthvirvel og udspringer fra alle fem lændehvirvler og bevæger sig over bækkenet for at tilhæfte øverst på lårbenene.

Her i klinikken har hun i en periode på ca. 2 måneder fået bare tre manuelle behandlinger, og mellem konsultationerne har hun lavet øvelser hjemme dagligt eller hver anden dag. Øvelserne har, modsat det hun lavede tidligere, haft til fokus at afspænde psoas blidt og holde lændegener i bero.
Derudover lavede hun flere af de fertilitetsfremmende øvelser, for at øge cirkulationen i hendes underliv. På den måde sikrede vi at der var bedst mulige forudsætninger for at blive gravid, samt at forebygge risikoen for igen at abortere.

I tredje cyklus efter opstart blev hun lykkeligvis naturligt gravid, og nu er hun i 2. trimester. Hendes sidste cyklus før graviditeten var kortere end den plejede, hvor den før var lang 31-40 dage. Derfor antager vi, at det er hendes problematik med psoas, der har påvirket hendes fertilitet negativt, da en overspændt psoas kan give de reproduktive organer pladsproblemer og derved problemer med at arbejde.
Efter hun er blevet gravid holder hun ligeledes sine psoas-gener nede ved hjælp af øvelserne efter behov og så er hun opmærksom på, hvordan hun belaster den.

Læs meget mere om psoas-musklen her.