Rikke Moritz

Måske kan nogen huske, at vi har haft blogger og iværksætter Rikke Moritz i behandling her i klinikken. Hun har deltaget ved flere interviews  bl.a. i Århus Stiftstidende og TV2 Østjylland sammen med os, og har fortalt meget åbent om sit fertilitetsliv. Her vil vi gerne give en opfølgning på hendes historie.

Rikke kontaktede os i begyndelsen af sommeren 2017, fordi hun havde problemer med at opnå graviditet ved medicinsk fertilitetsbehandling. Rikkes mand har en kromosomfejl, og derfor kan parret ikke opnå naturlig graviditet og er tvunget til at få medicinsk hjælp. De har i forvejen sønnen Malthe, som på daværende tidspunkt var tre år. Malthe er ligeledes lavet ved medicinsk fertilitetsbehandling, men da de skulle have ham, krævede det kun et enkelt forsøg, før Rikke stod med en positiv graviditetstest.
Rikke og hendes mand ønskede en lillebror eller –søster til deres søn, og derfor var de endnu engang startet op i medicinsk behandling. Da Rikke kontaktede os, havde de allerede været igennem tre ægudtagninger, som alle var endt med negative resultater. Modsat det første forsøg, hvor Malthe blev til, var ægudtagningerne nu blev væsentligt mere smertefulde for Rikke.

”Jeg har igennem hele min fertilitets-rejse forholdt mig meget medicinsk. Ikke fordi jeg ikke tror på andre løsninger, men fordi jeg simpelthen ikke blev informeret om, hvad jeg evt. selv kunne gøre, og hvad jeg kunne opsøge. Jeg ved godt, at der findes akupunktur og zoneterapi, som uden tvivl hjælper rigtig mange mennesker, men de gange jeg har prøvet det, har det ikke gjort noget for mig, så det er ikke den vej, jeg skal ud af.”

Foto: Flemming Krogh, Århus Stiftstidende

Da Rikke kom til os, var hun meget uforstående over for, hvorfor det pludselig var blevet så svært for dem at blive gravide. Det eneste der var anderledes i hendes krop fra dengang til nu var, at hun havde født Malthe ved kejsersnit, og derfor har et ar efter det. Ved efterfølgende undersøgelse fortæller Rikke om forløbet, hvilket bestemt ikke havde være uproblematisk. I tiden efter fødslen gik der voldsom infektion i kejsersnitarret, og infektionen spredte sig til flere steder i bughulen. For at blive helt rask krævede det to re-operationer, hvor lægerne fjernede en masse arvæv samt æggestok og æggeleder i venstre side. Ved undersøgelsen kunne vi mærke, at Rikkes arvæv var meget nedbundet, og ved behandling oplevede Rikke store smerter både i området lokalt omkring arvævet, men også strålende smerte langt fra det. Rikke følte selv, at hendes ar var grimt, og hun havde en fornemmelse af, at det delte hendes krop i en top og en bund. Desuden følte hun sig lettere oppustet samt havde mere rod i sin fordøjelse, efter hun havde været igennem operationerne.

”Da Anette og Anne Sofie fortalte mig, at det måske godt kunne være mine ar på maven, der var medskyldig i, at det hele ikke gik så nemt i denne omgang, gav det faktisk rigtig god mening for mig. Og da de fortalte, at det netop er sådan nogle ting, de kan hjælpe med, blev jeg virkelig begejstret. Jeg ved godt, at de ikke kan gøre mig gravid, men de kan hjælpe mig med, at mine ar bliver mere smidige og få min blodstrømning til at glide bedre, og det er et kæmpe skridt for mig. Det giver mig en enorm gejst, at jeg gør noget aktivt, og at jeg prøver at gribe det lidt anderledes an.”

Vi lagde en behandlingsplan, og Rikke fik behandlet sit arvæv manuelt i klinikken ved seks behandlinger spredt ud over 2,5 måned. Derhjemme skulle Rikke dagligt lave fertilitetsfremmende øvelser samt arvævsudspænding.
Det var meget tydeligt, som forløbet skred frem, at Rikkes arvæv responderede positivt på behandlingen, og at det blev mere smidigt og knap så nedbundet. I sin dagligdag oplevede Rikke også, at hun pludselig var meget lidt generet af arvævet. Hendes fordøjelse havde reageret rigtig positivt på, at arvævet var blevet løsnet, og aktiviteter som tidligere havde givet hende smerter i mave og ryg, kunne nu gøres smertefrit.

”Jeg ønsker ikke at pege fingre af det offentlige fertilitets system, men der mangler bare noget. De tager sig af alt det medicinske, og det er de vanvittige dygtige til! Men der er meget mere i det, end bare det.”

At resultatet blev så godt, skyldes i høj grad, at Rikke var meget ihærdig med sine øvelser og hjemmebehandlingen, og på den måde vedligeholdte hun den bevægelighed, som vi skabte ved de manuelle behandlinger.
Efter de seks behandlinger afsluttede vi arvævsbehandlingen af Rikke med en aftale om, at starte intensiv op igen med både manuel behandling og laserterapi, når Rikke og hendes mand ville starte op i deres næste medicinske forsøg.

De valgte dog efter lang tids overvejelse, at sætte deres fertilitets-rejse på en ubestemt pause i efteråret, uden at komme i endnu et forsøg efter vores fertilitetsfremmende behandling. Lige nu er de færdige med at være i medicinsk behandling, og Rikke har selv skrevet et rigtig fint indlæg på sin blog om alle sine overvejelser ved at sige stop. Hun føler sig udkørt og frustreret efter mange år i medicinsk behandling, og vil have kontrollen tilbage i sit liv. Men fordi beslutningen er så svær, når ønsket om et barn fylder så meget, så ender de måske ud i et forsøg igen engang i fremtiden.