Dræn dit bækken

Alt i vores krop; hjernen, hjertet, huden, organerne, musklerne osv., er afhængig af en god blodcirkulation, for at kunne fungere korrekt. Det er hjertet, der pumper blodet ud gennem de store arterier, som deler sig og bliver mindre og mindre. I de yderste forgreninger forsyner blodet kroppens celler med livsvigtigt ilt, næring og signalstoffer som fx hormoner. Med sig tilbage igennem venerne transporterer blodet kulilte og affaldsstoffer fra cellerne. Tilbageløbet er betinget af venepumpen for at blive presset frem- og opad. I næsten alle kroppens vener sidder der små klapper, som åbnes og lukkes, når kroppen arbejder, og musklerne rundt om venerne skiftevis spænder og afspænder. På den måde pumpes blodet videre op i systemet imod tyngdekraften, og veneklapperne sørger for, at blodet ikke kan løbe tilbage igen.

Underlivsorganerne er omgivet af en masse vener. Bækkenregion er faktisk det sted i kroppen, hvor der er flest vener. I underlivet har vi ikke samme muskulatur rundt om venerne, som vi har i fx benene, og derfor er der her større risiko for, at blodet ikke bliver presset videre op i systemet, men i stedet bliver stående i venerne. De overfyldte vener kan give en tyngdefornemmelse i underlivet, der for nogle kan føles ømt, måske smertefuldt. Maven kan føles oppustet, man kan få ondt i sine bækkenled og opleve hævelse i benene.

En naturlig måde til at få tømt venerne i bughulen på, er ved at bruge den dybe vejrtrækning. Når vi trækker vejret dybt og fylder lungerne med luft, så arbejder diafragma – vores mellemgulvsmuskel, som adskiller lungerne fra bughulen, nedad. Denne bevægelse øger bugtrykket, så vores bækkenbundsmuskler laver en lille reflektorisk sammentrækning. Det øgede tryk er med til at skabe bevægelse og tømme de store vener i bughulen.

Medicinsk fertilitetsbehandling
Når man er i medicinsk fertilitetsbehandling, så forsøger fertilitetslægerne med hormoner at styre antallet af ægblærer og æg, der modnes. Det er en nyttig og effektiv måde at højne graviditetschancerne på, men den hormonelle påvirkning har også en række følgevirkninger, heriblandt væskeophobning i bughulen.

Væskeophobningen sker, fordi der opstår øget væskedannelse i ægblærerne, og væsken siver ud i bughulen, og giver et øget tryk på bughulens organer og udspiler maven. Heraf kan man opleve vejrtrækningsproblemer, kvalme og ubehag, og i slemme tilfælde opkastning, diarre og smerter i muskler og led. Nogle kvinder reagerer kraftigt på hormonerne, og i værste fald kan man blive så overstimuleret, at der er flere liter fri væske i bughulen. Lægerne kan i disse tilfælde tilbyde at tømme væsken ud fra bughulen ved samme procedure som ved ægudtagning.

I vores behandling har vi meget fokus på, at den frie væske, som opstår som følger af medicinsk behandling, bliver drænet væk fra området. Både så organerne igen kan fungere optimalt, men også så generne mindskes.

Det øgede pres på de reproduktive organer vil besværliggøre organers naturlige flow af blod og bevægeligheden besværes, og derfor kan det påvirke fertiliteten negativt. Flere af øvelserne i øvelsesterapien har derfor fokus på at få drænet underlivet og bækkenregionen, så bevægeligheden og flowet genoprettes.

Venepumpe-øvelsen
En af de mest effektive venepumpeøvelser vi giver vores klienter, kalder vi for bedestillingen. Den skal laves mindst en gang om dagen, gerne oftere hvis man er udspilet og smerteplaget. Vi anbefaler, at man slutter sine hjemmeøvelser af med at bruge øvelsen, og gerne gør det om aftenen, fordi kroppen til den tid har været påvirket af tyngdekraften i længst tid.

Øvelsen er faktisk en stilling, som holdes i 2-3 min, hvor man ikke laver andet end dybe vejrtrækninger. Stillingen er på knæ med foroverbøjet overkrop. På den måde er bækkenet nu kroppens øverste punkt og over hjertehøjde. Vejrtrækningen bruges til at øge trykket, og på den måde skabe bevægelighed i bughulen og bækkenet. Fordi bækkenet er øverst, udnyttes tyngdekraften til at øge returløbet af blodet i venerne, samt at facilitere til at dræne området for evt. fri væske.

I denne stilling er der mindst muligt pres på bughulens organer, der alle hænger frit, bliver bevæget igennem og masseret af vejrtrækningen. Derfor er stillingen super gavnlig for de reproduktive organer og dermed fertiliteten, men i lige så høj grad også for tarmene og fordøjelsen.