Kejsersnitbehandling
Har du fået foretaget et kejsersnit, så kan det være vigtigt, at der efterfølgende bliver taget hånd om det, så det ikke senere i livet giver dig komplikationer. Du vil allerede kort tid efter fødslen kunne få råd og vejledning ift. hvordan du sikrer heling bedst, og hvordan du hjælper din krop tilbage på sporet efter både graviditet og kejsersnit. Fra 3 mdr. efter graviditeten kan du få behandlet dit kejsersnitar hos os. Husk, at et ar aldrig bliver for gammelt til at blive behandlet.
Vi behandler dit kejsersnitar med blide manuelle teknikker og slutter typisk af med laserterapi for at fremme heling og dæmpe inflammation. Du bliver desuden instrueret i hjemmeøvelser og får teknikker til, hvordan du selv kan behandle dit ar, så du bliver fortrolig med det og området igen bliver en integreret del af din krop. Til behandlingerne vil der også være god tid til at snakke om din oplevelse og de følelser, som er forbundet med dit kejsersnit. Vi oplever, at det kan være rigtig vigtigt og sundt at få bearbejdet oplevelsen.
Hvorfor er det en god ide at få behandlet sit kejsersnitar?
For de fleste kvinder, betyder det meget, at deres kejsersnit heler flot og bliver pænt. Men vil man forebygge, at der kan opstå komplikationer senere hen, så er man nødt til at koncentrere sig om de lag, der ligger dybere end huden. Et ubehandlet kejsersnitar kan nemlig nedsætte mobiliteten i bækkenområdet, hvilket bl.a. kan give smerter, udfordringer i forbindelse med fertilitet, fordøjelse, cyklus og blærefunktion, ligesom øget risiko for kirurgiske komplikationer ved operationer senere i livet. For ikke at tale om de følelsesmæssige følger, som kan være forbundet med oplevelsen og lagret i dit ar.
Der kan være rigtig mange årsager til, at man vælger at foretage et kejsersnit – for mere end halvdelen er det end ikke planlagt, men sker som følge af en akut situation under fødslen. Derfor skal kejsersnit ikke udskældes som en dårlig løsning, nogle gange er det nemlig den bedste løsning i en situation, som ellers kan ende helt fatalt. Alligevel kan nogen opleve en følelse af selvbebrejdelse, fordi man ikke formåede at gennemføre fødslen som planlagt, og som man havde haft en forestilling om.
Det tager oftest længere tid at komme sig efter et kejsersnit end en vaginal fødsel, fordi der er lavet et operationsar. For at sikre den bedste heling, anbefales det, at man ikke bærer på noget tungere end barnets vægt de første seks uger. Dette råd besværliggør de flestes hverdag, særligt dem der har flere børn.
Har du fået foretaget et kejsersnit? Så få det behandlet hos os.
Langvarige fysiske følger af et kejsersnit
Ifølge WHO er Danmark det land i Scandinavian, hvor der bliver foretaget flest kejsersnit – faktisk foregår hver femte fødsel herhjemme i dag ved kejsersnit.
Til trods for, at så mange får foretaget et kejsersnit, er der meget lidt viden omkring, hvilke konsekvenser indgrebet har på længere sigt. Men i et dansk studie fra 2017 af Sofie Lindquist, læge ved Aalborg Universitetshospital, er det belyst, at kvinder, der har født ved kejsersnit, har større risiko for at blive ramt af kirurgiske komplikationer (fx skader på organer, infektion, behov for en re-operation eller blødning under operationen) ved operationer senere i livet.
Studiet er lavet på data fra 7.685 kvinder, der har født og senere i livet har fået fjernet deres livmoder. Resultatet viste, at 40% af de kvinder der oplevede komplikationer ved operationen tidligere havde fået lavet et kejsersnit. Faktisk er risikoen 16% større for at blive ramt af komplikationer, hvis man har fået et kejsersnit. Studiet er publiceret i Journal of the American Medical Association (JAMA).