Fertilitetsproblemer – årsager og symptomer

Fertilitetsproblemer er et stigende og udbredt problem i vores samfund, og nedsat frugtbarhed betragtes som den nye folkesygdom i Danmark. Ca. 20% af alle danske par oplever problemer med at blive gravide. I 1/3 af tilfældene skyldes det mandens sædkvalitet, i 1/3 af tilfældene skyldes det faktorer hos kvinden, og hos den sidste 1/3 kan årsagen findes hos begge parter. Måske kender I årsagen til Jeres fertilitetsproblem, måske kender I den ikke.

Årsagerne til kvindelig infertilitet kan være mange. Kvindelig infertilitet kan inddeles i tre hovedgrupper: Hormonel infertilitet (40%), mekanisk infertilitet (40%) og uforklarlig infertilitet (20%).

Ifølge amerikanske studier kan ca. 40% af tilfældene begrundes med en mekanisk dysfunktion, og det er hovedsageligt disse, vi arbejder med hos Fertilitetsfysio Aarhus.

Oplever du…

  • At du godt kan blive gravid men spontant arborterer kort tid inde i graviditeten?
  • At du godt kunne blive gravid første gang, fødte ved et kejsersnit, og nu lader anden graviditet vente på sig?
  • Voldsomme menstruationssmerter og/eller smerter under sex?
  • Uregelmæssig cyklus?
  • Hyppige lændesmerter og/eller bækkensmerter?
  • Forstyrret blærefunktion og/eller fordøjelse?
  • At du er generet af dit arvæv efter et operativt indgreb i maven som fx blindtarmsoperation eller kejsersnit?
  • Gener grundet endometriose?
  • Hyppige blærebetændelser, eller har du tidligere gjort det?
  • Fertilitetsudfordringer, og har du haft klamydia eller andre kønssygdomme? Måske flere gange? Måske har du gået med det ubehandlet i en længere periode?

Mekanisk infertilitet kan være opstået pga. arvæv i underlivet efter fx kejsersnit, blindtarmsoperation, operationer i underlivsregionen, bilulykker, faldulykker, klamydia og andre kønssygdomme, hyppige blærebetændelser eller endometriose. Stress og muskelspændinger kan også skabe en mekanisk dysfunktion, som kan give fertilitetsproblemer.

Operationer og infektioner efterlader arvæv, som kan give komplikationer, hvis det ikke behandles. Den bedste måde at behandle arvæv på, er med manuel arvævsudspænding og specifik øvelsesterapi.

Fertilitetsproblemer kan være blot én ud af flere komplikationer forbundet med arvæv. Måske oplever du også smerter under samleje, fordøjelsesproblemer, forstyrret blærefunktion og forstyrret cyklus og cyklussmerter.

De reproduktive organer er en samlet betegnelse for livmoder,

æggeledere og æggestokke. En mekaniske dysfunktion kan give ubalance og nedsætte de reproduktive organers bevægelighed og mobilitet, hæmme kredsløbet og nervesystemet omkring organerne, så de ikke kan fungere optimalt. Arvæv kan helt blokere æggelederne, så ægget ikke kan vandre fra æggestok til livmoder, og endda forhindre helt at æg og sædcelle mødes. Arvæv i eller omkring livmoderen kan irritere livmoderslimhinden, så et befrugtet æg ikke kan sætte sig fast og udvikle sig.

Vores reproduktive organer kan ligesom andre muskler i kroppen blive opspændte og dysfunktionelle pga. ubalancer i nervesystem, kredsløb, led og/eller omkringliggende muskel- og bindevæv. Årsager til disse dysfunktioner kan både være traumer, stress, holdningsproblemer, arvæv, underlivsinfektioner og -operationer samt blokeringer i rygsøjle og bækkenled.

Mange mekaniske forhold i kroppen kan altså besværliggøre en graviditet. Som fysioterapeuter mener vi, at det er vigtigt at lytte til kroppen og få gjort op med eventuelle begrænsninger og komplikationer, som kan forhindre kroppen i at fungere optimalt.