Fertilitetsfremmende fysioterapeutisk behandling

I vores behandling er du i fokus. Vi tager udgangspunkt i dig, din krop, din forhistorie og dine symptomer. Vi skræddersyer et behandlingsforløb til dig, som har til formål at fremme din fertilitet sundt og naturligt.

Vi leder efter mulige årsager til dine fertilitetsudfordringer og behandler det med fysioterapeutiske hænder og efter en fysioterapeutisk tankegang.
Vi sikrer dig, at vi er højtuddannede og har høj faglig indsigt i vores speciale. Vi har stor erfaring, en lang række af certificeringer, kurser og uddannelse bag os, og vi har stor indsigt i den medicinske fertilitetsbehandling, de forskellige procedurer og fremgangsmåder – og det er fuldstændig afgørende for, at vi kan støtte dig optimalt ind i et medicinsk forsøg.

Behandlingsmetoderne i et fysioterapeutisk fertilitetsforløb er fokuseret på at optimere forholdene i underlivet og på den måde fremme funktionen af bl.a. livmoder, æggestokke og æggeledere, så din krop har bedre forudsætninger for at opnå og fuldende en graviditet.

Det fysioterapeutiske fertilitetsforløb

 • Egner sig både som alternativ og som supplement til medicinsk fertilitetsbehandling.
 • Strækker sig som regel over en periode på 2-4 måneder, afhængig af din problematik og dit eventuelle sideløbende medicinske forløb.
 • Tilrettelægges meget individuelt, da kvinder og fertilitetsproblemer alle er forskellige. Antallet af konsultationer varierer fra person til person, som udgangspunkt ca. 1-3 behandlinger pr. cyklus. Dette er vejledende.

Da der kan gå flere måneder fra behandlingsstart til behandlingseffekt i form af en graviditet opnås, vil vi nogle gange afslutte behandlingsforløbet, før en eventuel graviditet opnåes. Du afsluttes med instruktioner og vejledning i, hvordan du fortsat opretholder og vedligeholder din fertilitet, mens I selv arbejder videre med at opnå graviditeten – enten derhjemme eller hos lægen.
Vi følger dig i månederne herefter og står altid til rådighed.

Fertilitetsfremmende fysioterapi bygger på flere behandlingsmetoder:

Manuel behandling
Med massage afspænder vi spændt muskulatur og nedsætter eventuelle smerter i og omkring bækkenregionen. Med dybdegående massagegreb udspændes og løsnes arvæv og andre stramninger i bindevævet, så organernes bevægelighed bedres og blodcirkulation og nerveledning normaliseres. Massage har også stressnedsættende effekt og kan hjælpe til at berolige nervesystemet.Din krop skal gerne være bevægelig og desuden bevæge sig hensigtsmæssigt. Dysfunktioner over led kan nemlig påvirke både nerve- og karfunktion og være årsag til muskelspændinger. Med ledmobiliserende teknikker kan vi hjælpe dig til at fjerne blokeringer i rygsøjle og bækkenled, så det er muligt for dig at genoprette normal bevægelse.

Vi har stort fokus på psoas-musklen, også kaldet den dybe hoftebøjer.  Uhensigtsmæssig spænding i psoas kan nemlig påvirke fertiliteten negativt, fordi den ligger tæt på de reproduktive organer. Hoftebøjeren reagerer på stress og traumer med reflektorisk sammentrækning, og musklen kan have svært ved at slippe sin spænding igen. Andre årsager kan være benlængdeforskel, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og dårlig holdning. Øget spænding i psoas kan give smerter i lænd, underliv og lyske, irritere nervevæv, hæmme blodcirkulationen og på den måde påvirke fertiliteten. Vi bruges psoas-release teknikker til at hjælpe psoas til at genfinde optimal spænding.

Den manuelle behandling baseres bl.a. på behandlingsmetoder fra Mercier Therapy samt Mojzisova-metoden.

Fertilitetsfremmende øvelser
Som del af fertilitetsforløbet instruerer vi dig løbende i specifikke øvelser, som du opfordres til at udføre som selvbehandling. Med øvelserne kan du gøre noget aktivt selv, for at fremme den fertilitet. Desuden understøtter øvelserne den manuelle behandling, som du modtager hos os. Øvelsesterapien baseres på den fysioterapeutiske Mojzisova-metode.

Vi vejleder i hensigtsmæssig træningsmængde og træningsformer til dig, mens du forsøger at blive gravid.

Behandlingsresultater

Naturligvis er målet med den fertilitetsfremmende behandling at opnå og fuldende graviditet. Da den fysioterapeutiske behandling har til formål at optimere forholdene i dit underliv, vurderes effekten af behandlingen på mange andre parametre end kun en positiv eller negativ graviditetstest.

Følgende effekter kan du opnå med den manuelle behandling samt øvelsesterapi:

 • Reducering af menstruationssmerter
 • Reducering smerter i underlivet og bækkenet
 • Normalisering af din cyklus
 • Fri passage gennem tidligere lukkede æggeledere
 • Bedring af fordøjelsesproblemer og blærefunktionsforstyrrelser
 • At dit arvæv bliver en integreret del af din krop
 • En bedre kropsholdning
 • Forbedret kropsbevidsthed og tilstedeværelse i din krop
 • Forbedret respiration

Evidens

Rationalet bag manuel fertilitetsbehandling

Følgende metoder og teknikker baseres den fertilitetsfremmende behandling på her i klinikken:

Fertilitetsfysioterapi er en meget ny tilgang til behandling af fertilitetsproblemer i Danmark. Derfor findes der endnu ingen danske studier som beviser fysioterapiens effekt på fertiliteten. De forskningsresultater og metoder, som vi arbejder ud fra, henter vi fra primært fra Tjekkiet, Japan og USA. De tre mest veldokumenterede metoder er indtil nu: Mojzisova-metoden, Wurn-metoden og Proximal Priority Laser Treatment. Effekten af disse tre metoder er i mere eller mindre grad dokumenteret gennem videnskabelige studier.
Der findes i dag et omfattende datamateriale, som understøtter metodernes gavnlige effekter og indvirkning på fertiliteten.

Gratis afklarende samtale
I tvivl om fertilitetsfremmende fysioterapi er noget for dig? Book tid til en gratis og uforpligtende samtale og bliv klogere på din egen fertilitet.

Ved enten fremmøde i klinikken eller en telefonsamtale taler vi om dit forløb, dine mulige gener og fertilitetsudfordringer, og kommer med bud på, hvordan vi vil kunne hjælpe dig til en bedre fertilitet. Du bliver klogere på, hvordan et muligt behandlingsforløb her vil se ud i dit tilfælde.

Samtalen skal gøre det lettere for dig at vurdere, om et fertilitetsforløb her i klinikken vil være noget for dig. Du kan booke tid til en gratis afklarende samtale her.

Anne Sofie Nielsen