Laserterapi

Vi tilbyder laserbehandling til både mænd og kvinder. Vi anbefaler det især, hvis du har:

  • Nedsat sædkvalitet
  • Nedsat ægkvalitet, fx pga. høj alder
  • Energiunderskud i vævet, fx hvis du er undervægtig
  • Nedsat blodcirkulation til livmoder og æggestokke
  • Arvæv i mave-, bækken- eller underlivsregionen
  • Muskelspændinger i og omkring bækkenet
  • Endometriose
  • Hormonel ubalance, fx PCO/PCOS
  • Irritationer/infektioner i underlivet

Laser er også i høj grad relevant, hvis du er ufrivillig barnløs uden kendt årsag.

Dosis: Mænd gives typisk 3-4 laserbehandlinger i ugen op til kvindens ægløsning/ægudtagning. Kvinder gives typisk 3 laserbehandlinger i perioden mellem menstruation og ægløsning/ægudtagning samt igen op til ægoplægning.

Behandlingen med terapeutisk laser er risikofrit og har ingen negative bivirkninger.  Vi tilrettelægger altid laserbehandlingen nøje ift. kvindens cyklus og jeres eventuelle forløb i medicinsk fertilitetsbehandling.

Hvad er laserterapi og hvorfor virker det fertilitetsfremmende?
Terapeutisk laser (LLLT; Low Level Laser Theraoy) er biostimulerenede laserlys, der stimulerer mitokondrierne i kroppens celler til at producere mere energi, så cellerne kan udføre deres funktioner bedre. Mitokondrierne kan betragtes som cellens kraftværk, da det er deres opgave at levere energi (ATP) til cellens arbejde. Dette gør sig gældende i alle celler i kroppen, og det er afgørende, at der er rigelige mængder ATP for at cellen kan udføre sit arbejde korrekt.
Modsat ved kirugisk laser, arbejder man ved terapeutisk laser med lavere energimængder, og der udvikles kun en lav temperaturstigning i det behandlede væv, og derfor skader eller brænder det ikke.

Fysioterapeuter anvender ofte terapeutisk laser til at assistere i kroppens naturlige processer, så den kommer sig hurtigere og bedre. Ved enhver skade eller overbelastning opstår der underskud af energi, og her kan laserlyset tilføje mere energi til cellerne og derved accelerere den naturlige helingsproces. Det kan fx være ved fibersprængning, forstuvninger, en tennisalbue eller som smertebehandling.

Der er lavet en del forskning i terapeutisk laserbehandling, og derfor ved man, at laserterapien øger mængden af energi i cellerne, forbedrer blodcirkulationen og virker inflammationsdæmpende. Disse processer er væsentlige i fertilitetssammenhæng hos både mænd og kvinder.

Man har ved forskning for at finde den fysiologiske grund til, at kvinder med alderen får svære ved at blive gravide, fundet ud at at aktiviteten i mitokondrierne i ægcellerne falder i takt med, at kvinden bliver ældre.
Når mængden af ATP i ægcellen bliver mindre, fordi aktiviteten i mitokondrierne falder med alderen, får ægcellen altså svære ved at dele sig, vandre igennem æggelederen til livmoderen og sætte sig fast i livmoderslimhinden.
Derfor kan terapeutisk laser, der stimulerer mitokondrierne til øget aktivitet og dannelse af ATP, give ægcellerne mere energi så den har bedre betingelser for at udføre sin funktion.

Hos mænd viser forskning, at laserterapien øger energien (ATP) i sædcellerne. På den måde forbedres deres motilitet, altså evne til at bevæge sig, hvilket er afgørende for at der sker befrugtning.

Udover at øge cellernes energi, forbedrer det terapeutiske laserlys blodcirkulationen. Blodcirkulationen kan være nedsat af mange årsager. Det kan både skyldes årsager som muskelspændinger og arvæv, men kan også hænge sammen med den aldersbetinget forsnævring i vores blodkar, der starter langsomt i 20-30 års alderen.
En god blodcirkulation til de reproduktive organer er meget vigtig for at sædceller, ægceller og livmoderslimhinden får den næring og ilt der skal til for at udvikle sig korrekt. Blodcirkulationen er desuden vigtig for hormonernes transport mellem hjernen og de reproduktive organer.

Den terapeutiske laserterapi har desuden en inflammationsdæmpende effekt, fordi den øger den lokale koncentration af bl.a. hvide blodlegemer, lymfocytter og makrofager, der indgår i det naturlige immunforsvar, samt stimulerer til forøget energi (ATP) i immunsystemets celler. Dette har både betydning for den mandelige og kvindelige fertilitet.
Mange kvinder oplever inflammationer i underlivet, såsom klamydia, svampeinfektioner, blærebetændelse og irriteret tyktarm, hvilket kan påvirke fertiliteten negativt. Desuden er sygdommen endometriose en kronisk inflammatorisk sygdom, som hos op mod 50% af dem der er ramt giver fertilitetsproblemer.
Forskning viser, at mænd med kronisk prostatitis (en vedvarende betændelsestilstand i prostata) generelt har signifikant lavere sædkvalitet. Derfor kan laserterapiens inflammationsdæmpende effekt være rigtig gavnlig på prostata.