Hoftebøjeren Psoas

Dybt inde bag dine mavemuskler ligger en mindre bekendt, men meget vigtig muskel. Det er Psoas, den dybe hoftebøjer. Psoas er nøglen til en balanceret og velorganiseret krop, og er psoas forstyrret, kan det både medføre fordøjelsesgener, fertilitetsudfordringer, vejrtrækningsproblemer, smerter i lænd og bækken og være årsag til menstruationssmerter. Psoas er også involveret i kroppens måde at udtrykke angst.

Nu får vi den til at lyde som en rigtig skurk – det er den slet ikke. Psoas er faktisk er temmelig magisk muskel. Man kalder den også for sindets budbringer, fordi den kan virke som kroppens barometer for, hvordan vi har det mentalt og følelsesmæssigt. En af psoas’ vigtigste funktioner er at stabilisere din rygsøjle. Og så spiller den en stor rolle, når det kommer til den dybe, fornøjelige orgasme, så vi har mange gode grunde til at takke psoas.

Lidt om anatomien
Psoas er den dybeste muskel i din core, og den ligger tæt på dine reproduktive organer. Faktisk er det den eneste muskel i din krop, som forbinder din rygsøjle direkte med dine ben. Det er en elastisk, saftig og dynamisk muskel, og dens tilstand afhænger meget af, hvordan vi bruger den.

Vi har hver to psoas-muskler, som sidder på hver sin side af vores lænderyg. De har sit udspring fra den nederste brysthvirvel og udspringer fra alle fem lændehvirvler og bevæger sig over bækkenet for at tilhæfte øverst på lårbenene.

Psoas har stor betydning for din holdning. Hvis din psoas er kort og stram, så vil den forsøge at tilte dit bækken fremad, så du får øget lændesvaj. Vi kan kalde det duck-butt. Omvendt, hvis psoas er forlænget og for svag og dine haser tilmed er stramme, så vil dit bækken formentligt tilte bagud, med det resultat, at dit naturlige lændesvaj vil flade ud, og du vil få en flad bagdel. Begge dele kan give lænderyg problemer.

Psoas er tæt knyttet til din åndedrætsmuskel, diaphragma, og dermed til din vejrtrækning. Anatomisk har psoas forbindelse til både åndedrætsmusklen og nyrerne via det bindevæv, som omslutter dem, og musklen har stor betydning for de indre organer, fordi den arbejder som en pumpe i bughulen.

Hvorfor har psoas betydning for din fertilitet?
Øget spænding i psoas kan medføre smerter i din lænd, dit underliv og din lyske, irritere nervevævet, hæmme blodcirkulationen og på den måde påvirke din fertilitet.

Nerver og blodkar som går til din livmoder og æggetokke passerer gennem og direkte forbi psoas-musklen, og derfor kan en uelastisk og forkortet psoas forstyrre nerveforsyningen til organerne og hæmme blodcirkulationen i bækkenet. En elastisk og dynamisk psoas er altså en forudsætning for, at din livmoder og æggestokke kan forsynes optimalt med ilt og næring. For at vende tilbage til psoas’ indvirkning på vores holdning, så har den indirekte også betydning for pladsforholdene i bækkenet og organernes placering og mobilitet.

Ovenpå psoas hviler dine nyrer og binyrer. Når du trækker vejret korrekt, så bevæger du både åndedrætsmusklen og dine psoas-muskler, og det giver blid massage til dine organer og stimulerer blodcirkulationen. Hvis dine psoas-muskler bliver ubalancerede, så gør dine nyrer og binyrer også, og det kan påvirke dig både fysisk og psykisk.

Den følsomme muskel
Ifølge Liz Koch, som har brugt det meste af sit arbejdsliv på at undersøge og forstå denne muskel, så er psoas så tæt involveret i dine grundlæggende og følelsesmæssige reaktioner i kroppen, at en kronisk stram og spændt psoas signalerer til din krop, at du er i konstant fare. Det kan resultere i, at dine binyrer bliver udmattede og dit immunsystem kommer på overarbejde.

Psoas har stor psykologisk betydning pga. dens forbindelse til din vejrtrækning. Psoas er grunden til, at din vejrtrækning påvirkes af stress, for når du er under stress, så vil din psoas aktiveres. Hoftebøjeren reagerer på stress og traumer med reflektorisk sammentrækning, og musklen kan have svært ved at slippe sin spænding igen.

Hvad kan skabe ubalance i psoas?
Hoftebøjeren tilstand afhænger som sagt meget af, hvordan vi bruger musklen, og hvordan vi evt. misbruger den. Der kan være mange grunde til, at psoas bliver ubalanceret, netop fordi den er involveret i stort set alt, hvad vi gør. Benlængdeforskel, uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og dårlig holdning vil næsten altid besvære psoas’ funktion, for hvis den skal kompensere for meget, så vil den over tid udtørre, forkortes og blive mindre elastisk. Udsættes du for stress i en lang periode, så vil din psoas blive konstant aktiveret og forkortet. Det samme sker, hvis du sidder ned i perioder af længere tid, ved overdreven løb eller gang, hvis du sover meget i fosterstilling eller laver mange sit-ups.

Nyrerene har stor betydning for din frugtbarhed, og der kan også sagtens være sammenhæng mellem gentagne blærebetændelser, nyrebækkenbetændelse og øgede spændinger i din psoas.

Det kræver opmærksomhed til din psoas dagligt, hvis du skal holde den afspændt, udstrakt og stærk, og hvis du vil komme eventuelle gener til livs, som er forårsaget af en psoas-problematik.

Afspænd din psoas
En forkortet og uelastisk psoas kan godt blive aktiv og smidig igen. Først handler det om at blødgøre musklen igen.

Du kan bruge den her øvelse til let og blidt at afspænde din psoas; Lig på ryggen med bøjede ben, fodsålerne i gulvet og din hoftebreddes afstand mellem dine fødder. Placer dine hænder over underlivet, træk vejret og mærk din vejrtrækning under dine hænder. Mærk efter, om du har sluppet alle spændinger i din krop. Hvis du oplever smerter i lænden, når du ligger her, kan du evt. lægge dine fødder op på en skammel. Vi kalder denne stilling for ”constructive rest”.

Prøv at forlænge din vejrtrækning.

Hvil dig sådan i 10 minutter eller i længere tid. Det bedste tidspunkt at hvile sig i ”constructive rest” kan være efter en travl arbejdsdag, lige før en aktivitet eller før et måltid.

Psoas-øvelsen findes i forskellige udvidede variationer. Det kan være dig til hjælp at få instruktion af en terapeut, muligvis suppleret med blid manuel ud- og afspænding af musklen.

__
Litteratur:
The Psoas Book af Liz Koch
Fertilitet & Fysioterapi af Anne Marie Jensen