Åndedrættet

At trække vejret er livsvigtigt for os alle. Men hvor mange tanker skænker du egentlig dit åndedræt i løbet af en dag? Typisk ikke ret mange, selvom det er noget du i gennemsnit gør omkring 20.000 gange på et døgn. Måske er det alligevel et par tanker værd, for det har kæmpe betydning for din krop, hjernen, din fordøjelse, dit velbefindende og faktisk også din fertilitet.

Hvordan trækker man vejret?

Når du trækker vejret rigtigt, skal du ved en indånding kunne mærke, at brystkassen, maven, ryggen og siderne udvider sig. Bevægelsen skal være størst i maven og mindre oppe i brystkassen. Trækker man ikke vejret helt ned i maven, men holder den oppe i brystkassen, aktiverer man en masse muskler i nakken, ryggen og brystet, som ikke er hensigtsmæssigt.
Når man trækker vejret dybt, bliver alle organerne bliver derved bevæget og masseret væk, og affaldsstofferne bliver lettere tømt ud af kroppen. Lungerne er hovedorgan for udrensning af kroppen – op mod 70% af alle affaldsstoffer i kroppen udskilles herfra, og ånder man ordenligt igennem, kan man tømme op mod 1,5 kg affaldsstoffer ud den vej dagligt.
Hvis man har en korrekt kropsholdning står diafragma (mellemgulvet) og bækkenbunden som to skåle ovenpå hinanden. Når man trækker vejret dybt øges bugtrykket, og derfor skal begge “skåle” arbejde. Diafragmas arbejde er rigtig godt for din Psoas, og din bækkenbund bliver trænet og afspændt helt naturligt.

Hvorfor trækker man vejret forkert?

Åndedrættet kan både være et udtryk for, at kroppen er i ubalance, men det kan faktisk også være den direkte årsag til, at vores krop fungerer dårligt.

Der kan være mange grunde til, at man ikke trækker vejret optimalt. Stress, tankemylder og bekymringer kan påvirke vejrtrækning. En dårlig kropsholdning, arbejdsstillinger, kostvaner, tøj der strammer og en forstyrret søvnrytme spiller også en rolle. Derudover har vores kultur og selvopfattelse også en stor betydning for vores vejrtrækning. Mange (især kvinder) er meget bevidste om, at maven helst skal være så flad som muligt, og derfor går de og trækker maven ind, og deres åndedræt bremses, af frygt for at maven skal bule ud, og de ser tykke ud.

Hvis man trækker vejret hurtigt og overfladisk, sætter åndedrættet det aktive sympatiske system i gang, hvilket betyder, at kroppen er i tilstanden ”Fight and Flight”. Her øges pulsen og blodtrykket hæves, mens de peristaltiske bevægelser i tarmene og sekretdannelsen i kirtlerne hæmmes. Kroppen er vågen og på vagt, og derfor bruger den al sin energi på at være klar til kamp eller flugt. Trækkes vejret derimod langsomt og dybt, er man i det parasympatiske-system, hvor tilstanden er ”Rest and Digest”. Her sker der en nedsættelse af stresshormonet, blodtrykket og pulsen falder, blodet løber til organerne og fordøjelsen begynder.

Åndedrættet og fertiliteten

Når vi trækker vejret rigtigt, forplanter bevægelsen sig ned gennem hele kroppen, og bevæger derved alle organerne. Dette er vigtigt for at organerne fungerer optimalt, og derfor har det også stor betydning for din fertilitet. Der må selvsagt ikke være arvæv eller stramheder rundt om de reproduktive organer, men fordi de ligger helt nederst i maven, er de også afhængige af, at åndedrætsbevægelsen ikke bliver standset af arvæv, stramhed eller spændinger andre steder i bughulen.

Ved manuel behandling af bækkenregionen, løsnes spændinger i muskler, ligamenter, fascier og arvæv. Herved genoprettes den frie bevægelighed, og vores åndedræt kan igen fungere som en pumpe, der bidrager til den naturlige cirkulation i underlivet.

Det er både rigtig vigtigt at få løsnet op for spændinger og arvæv, så bevægeligheden organerne imellem genoprettes, men det er også rigtig vigtigt at have stort fokus på korrekt vejrtrækning, så den nyoprettede bevægelighed bruges. Flere af de fertilitetsfremmende øvelser, som vi bruger, har fokus på at trække vejret helt ned til bækkenbunden. På den måde forbedres kredsløbet og området dræneres for væske.

Ifølge tankerne bag Mindfulness og stresshåndtering kan man ved hjælp af sit åndedræt komme bedre i kontakt med sig selv, samt mærke og ændre på sin sindstilstand ved at trække vejret. Dette er et vigtigt værktøj til kvinder med fertilitetsudfordringer, da det er vigtigt ikke at stresse eller ”miste” sig selv i processen, hvor den naturlige undfangelse bliver overtaget af lægerne.

Hvis du er i en tilstand af stress, kan det i høj grad også påvirke dit sexliv negativt – både som mand og kvinde. Hvis du bruger din vejrtrækning bevidst og kommer i den parasympatiske tilstand er blodtilførslen til kønsorganerne bedre, der bliver udskilt mere sekret, og det bliver derved nemmere (og langt sjovere) at gennemføre et samleje.